Nieuwe Kansen bij het Mercurius College
November 4, 2024Tijdens de Frans van Hasselt lezing op 13 november 2024 hebben wij de Mekelprijs van de TU Delft in ontvangst mogen nemen, een prestatie waar we ontzettend vereerd en trots op zijn! Deze bijzondere erkenning benadrukt onze toewijding om wetenschap en onderwijs met elkaar te verbinden en om een breder publiek te inspireren voor techniek, ook buiten de muren van de TU Delft. Juist in deze tijd is dat van groot belang voor onze samenleving.
De jury prees de inspanningen van Amos Yusuf en ons voor het opzetten van een pilotmodule in robotica-onderwijs. Deze module, die in samenwerking met de TU Delft gemaakt is, bevordert de uitwisseling tussen wetenschap, hoger onderwijs en het voortgezet onderwijs. Hiermee maken we wetenschap toegankelijk voor de volgende generatie, een prestatie waar we enorm trots op zijn!
Samen met Amos onderzoeken we hoe techniek, bijvoorbeeld door middel van robotica, het enthousiasme van leerlingen voor techniek kan aanwakkeren met duurzame oplossingen. We willen jonge rolmodellen, onze student-docenten, inzetten om de nieuwe generatie te inspireren de wereld van techniek en innovatie te verkennen. Dit doen we naast onze huidige werkzaamheden zoals studiebegeleiding, onderwijsontwikkeling en vakgerichte lessen.
📣 Hoe kan jouw school deelnemen?
Ben je benieuwd hoe jouw school deel kan uitmaken van deze ontwikkelingen? Neem gerust contact met ons op! Wil je op de hoogte blijven van onze stappen? Volg onze LinkedIn-pagina of lees verder op onze blog.
Aan Iedereen die heeft geholpen om deze mijlpaal te halen: ontzettend bedankt!
Over de Frans van Hasselt-lezing
De jaarlijkse Frans van Hasselt-lezing belicht thema’s rondom ethiek, vrede en gerechtigheid in ons technologische tijdperk. De lezing is vernoemd naar Frans van Hasselt, een student aan de TU Delft die op 23 november 1940 in een openbare toespraak protesteerde tegen het ontslag van Joodse professoren aan de universiteit. Hij werd gearresteerd door de bezettingsmacht en stierf twee jaar later in het concentratiekamp Buchenwald.
Over de Mekelprijs
De Mekelprijs wordt uitgereikt aan masterstudenten en medewerkers van de TU Delft. Met deze prijs wil de universiteit bewustzijn creëren over de ethische aspecten van technologische ontwikkelingen en de verantwoordelijkheid van onderzoekers en ontwerpers om deze aspecten mee te nemen in hun werk.
Over Prof. Jan Mekel:
Prof. Jan Mekel was hoogleraar historische geologie en paleontologie aan de Technische Hogeschool Delft. Hij stond op voor zijn waarden en idealen tegen een onderdrukkend regime. Mekel startte een verzetsbeweging tegen de nazi-bezetting van Nederland, waarvoor hij werd gearresteerd en geëxecuteerd in 1942 in Sachsenhausen. Zijn heldhaftige acties benadrukken dat de verantwoordelijkheid van een wetenschapper voor de samenleving niet stopt bij de deuren van de campus.